neděle 11. září 2011

Ať žije Evropská unie!

   Všichni nepochybně velmi dobře víme, jak moc leží Evropské unii na srdci blaho nás všech. Dokazuje nám to tato lidumilná a všemi milovaná instituce každým dnem. Zakáže nám kupříkladu používat lékařské přístroje obsahující rtuť, jako třeba klasické (a bakané) tlakoměry. A už se nikdy nebudou opakovat ty tisíce případů rtutí z tlakoměru otrávených zdravotníků a pacientů. Je sice pravda, že ty digitální nejsou zase tak přesné, ale i to má přece svou výhodu. Nemusíme se tak trápit třeba vysokým krevním tlakem, protože kdo ví, jaký ten tlak vlastně ve skutečnosti máme. Tak proč se znepokojovat, že? A nemusíme se ani bát, že by nám Evropská unie nedopřála trochu té rtuti, kterou nám spolu s tlakoměry zapověděla. Hned nám jako náhradu nabídne úsporné žárovky, které nějakou tu rtuť obsahují taky. Takže žádné strachy, EU na nás myslí ve dne v noci, EU nikdy nespí a tak můžeme klidným spánkem spát my, spokojení euroobčánci.


   Ovšem nevděk světem vládne. Jen si představte, že se najdou takoví nevděčníci, kteří trvají na svícení ošklivými edisonkami řka, že jim světlo z úsporných žárovek vadí a ještě jsou dokonce tak opovážliví a tvrdí takovou nehoráznost, jako že je přece každého věc, čím si bude doma svítit. Nebo se najdou tihle ti eurokazové, kteří vám začnou s kalkulačkou v ruce namlouvat, že ta úsporná žárovka se v konečném vyúčtování ani neoplatí, protože je drahá a nic moc nevydrží. Jeden by nevěřil, co všechno si ti lidé dovolí...

   Ale naštěstí se Evropská unie nevzdává a přes odpor eurokazů neochvějně pokračuje v určování toho jediného správného, toho jediného, co může euroobčánkům přinést spokojenost a věčné blaho. Zrovna nedávno naše ochránkyně zjistila, že přece není možné, abychom nadále pokračovali v pojídání něčeho tak odporného, jako je třeba vepřové či hovězí maso. Fuj! Ovšem nebojte se, milí euroobčánci, nic takového už jíst nebudete, máme pro vás řešení. Obětovali jsme vaše ... ehm, promiňte ... obětovali jsme naše peníze a zadali výzkum na zjištění, jak moc dobré a výživné jsou třeba takové kobylky. Ty budete papat! A basta!

   A do té doby, než všichni euroobčánci, včetně těch zlomyslných eurokazů pochopí, že správná nabídka eurosupermarketu obsahuje sušené sarančata, mražené mravence a žížalové tyčinky, napoví nám alespoň Evropská unie, jak je to s tím naším dnešním (a nechutným) jídlem. Je přece potřeba euroobčánkům vysvětlit, že takové pomazánkové máslo se nemůže jmenovat pomazánkové máslo, když to máslo není. Rozumějte, když neobsahuje Evropskou unií stanovená procenta máslových tuků. No pravda, oni to vlastně euroobčánci vědí, ale co kdyby. Co kdyby se našel nějaký euroobčánek, který tento známý fakt netušil a po požití pomazánkového másla by zahynul? A co zahynul, horší by to mohlo být, mnohem horší. Mohl by ztratit důvěru v ochrannou ruku Evropské unie. To se nesmí stát!

   A proto, vědom si toho, že ochranná ruka Evropské unie je jedinou spásou naší současné civilizace, dovoluji si, se vší skromností, zaslat Evropské unii pár námětů, co by bylo ještě potřeba uvést na pravou míru. Ne snad, že bych si troufal tvrdit něco tak nepatřičného, jako že EU něco opomenula. To v žádném případě. Jen má prostě mnoho, velmi mnoho práce a ještě jí tolik zlomyslných a nechápavých euroobčánků hází klacky pod nohy.

   Tak tedy k těm návrhům. Pomazánkové máslo se již do hledáčku EU dostalo, což je pochopitelně v nejlepším pořádku. Ale uznejte sami, že je stále co napravovat. Třeba taková svíčková. Copak se vyrábí z voskovic? Nevyrábí! Jak potom může nést tento euroobčánky matoucí název? Nebo si vezměte takovou koňskou mast. Copak si snad na bolavé nohy roztíráme koňská kopyta? Nemluvě už třeba o mamince, která nad potrhanou knížkou zvolá, že je to hotové salátové vydání. Uvědomuje si vůbec taková maminka, že nebohé dítě by mohlo knížku spapat v domnění, že jde o výtečný ovocný salát? Zřejmě neuvědomuje. Ale nezoufejme, neboť naštěstí tady máme lidumilnou Evropskou unii, která snad vyslyší mé návrhy a používání těchto matoucích pojmenování v nejkratším možném termínu zatrhne. Samosebou chápu, že takový návrh vyžaduje patřičnou přípravu, proto s nadějí očekávám vytvoření nejméně dvou stálých komisí pro svíčkovou a několika poradních sborů pro salátové vydání. Ani nějaká dobře oceněná studie o koňské masti by jistě nebyla od věci...

   Přeji všem hezký den a loučím se s pozdravem Evropské unii zdar!

1 komentář:

  1. EU bude neustále něco přikazovat, určovat. Ale... . I kdybych doma svítila petrolejkou, tak to každému může být jedno, protože mi ještě nikdo z nich na to nepřispěl. Takže asi tak. A s tím omezováním ať jdou slušně řečeno do háje.
    Linda

    OdpovědětVymazat