sobota 31. prosince 2011

Silvestrovský příspěvek aneb rozum šel spát...

   Pokud bych si zprávu o závěrech nového mezinárodního výzkumu zaměřeného na podíl toho kterého jídla na znečišťování ovzduší přečetl 1. dubna, měl bych celkem jasno. Zasmál bych se a četl si další zprávy dne. Jelikož se však tato informace objevila 29. prosince, zprvu mi moc do smíchu nebylo. Spíše jsem valil kukadla a nevěřícně kroutil hlavou. Nakonec se však smích přece jen dostavil a já se s vámi o výsledky zmíněného výzkumu, který by směle mohl aspirovat na nejhloupější vědecký počin roku, podělím.


   Výzkum, do kterého se aktivně zapojili rovněž vědci z Jihočeské univerzity, zaměřil svůj hledáček především na tradiční česká jídla připravovaná ve školních jídelnách. A jeho závěry jsou vskutku zásadní. Mimo jiné bylo odhaleno, že taková rajská omáčka má na svědomí dvakrát více skleníkových plynů než řízek s bramborem a dokonce sedmkrát více než kuřecí směs s rýži. No uznejte, že takové závěry jsou naprosto nepostradatelné a byly tím posledním, z čeho ještě věda neodkryla roušku tajemství. Vědci nás samozřejmě nenechají na pochybách ani tehdy, když se budeme ptát, čím tento nepochybně závažný jev vzniká. Příčinou je hovězí maso, neboť jak vysvětluje Jan Moudrý (sic!), garant projektu za Jihočeskou univerzitu: "V těle skotu se totiž při trávení uvolňuje skleníkový plyn metan". Pro méně zasvěcené, i ta kravka mívá "větry". :-) Ovšem vědci šli ještě dále, protože v této závažné věci je potřeba mít zcela jasno. Bylo tedy spočítáno, že na 1 kilogram hovězího masa je třeba počítat s produkcí 12 kilogramů daného plynu. Jen mi ještě chybí výpočet, kolik kilogramů metanu vyprodukuje strávník na kilo snědeného hovězího. A není mi ani jasné, jestli produkce metanu je stejná, je-li hovězí podáváno jinak, než s rajskou omáčkou. Ale nevěšme hlavu, není všem dnům konec. Výzkum má za sebou teprve rok z plánovaného tříletého trvání. Jistě se dočkáme ještě nejednoho překvapení... :-) 

   Pomineme na okamžik ten zásadní fakt, kdy výzkum vychází z premisy, že totiž platí celý ten blud o skleníkovém efektu a z něho vznikajícím globálním oteplování. Co nám tedy výzkum přinese? Jak můžeme zjistit z dalších proslovů pana Moudrého, tak vlastně - jak překvapivé - vůbec nic. Shledáme totiž nejen nesmyslnost celého výzkumného projektu, ale ještě - jako bonus - můžeme koulet očima nad popleteností pana Moudrého. Cituji z moudrých perel pana Moudrého: "Na druhou stranu kvůli tomu nelze skot zatracovat. Spásá totiž trávu, která při fotosyntéze spotřebovává ze vzduchu další skleníkový plyn oxid uhličitý, čímž se to přibližně kompenzuje." Bez ohledu na platnost či neplatnost premisy o skleníkovém efektu a globálním oteplování se tak nejenže nic nekompenzuje, ale naopak ještě "zhoršuje". Kravské větry totiž obsahují metan a navíc ubývá trávy - "likvidátoru" oxidu uhličitého. Ale to je opravdu úplně jedno, jen to dokresluje totální praštěnost celého výzkumu. Stejně jako návrh pana Moudrého, aby se snížila konzumace masa. To panu vědci ještě nikdo neprozradil, že kráva je chovaná nejen na maso, ale také (a možná často především) pro mléko a z něj vyráběné potraviny? No a samozřejmě fialová kravička pro čokoládu. :-) Je však pro tento svět příznačné, že namísto zdravého selského rozumu stále častěji nastupuje "věda", která nadto pro své skvělé závěry čerpá nemalé finanční částky.

   Avšak nezoufejme, vždyť něco nám onen grandiózní výzkum přece jen může přinést. Můžeme se směle těšit, až se závěrů výzkumu chopí Evropská unie. Dovedu si totiž živě představit, jak vznikají komise na vypracování detailních tabulek, co a jak často se smí připravit dětem ve školních družinách. Nakonec - ani doma si přece nebudeme vařit, nač máme chuť! To by tak hrálo! Dost na tom, že si ještě někdo dovolí posvítit k jídlu "edisonkou". Rádoby ekologové budu jistě hlučně tleskat...


   A zoufat nemusíme ani z toho, že podobné zprávy jsou nám předkládány jindy, než na apríla. Jiný, neméně úžasný výzkum, vzal si za úkol přepracovat kalendář. Co na tom, že ten stávající se používá již stovky let. Co na tom, že funguje. Naopak, právě proto, že funguje, je třeba ho rozbít a předělat, že? A tak vědci z Marylandu přišli s převratnou novinkou. Matematici na tamní Johns Hopkins University navrhují kalendář, který má mít stejně velká čtvrtletí, přičemž se změní počty dnů v jednotlivých měsících. V každém jednotlivém čtvrtletí budou mít první dva měsíce třicet dní, ten třetí měsíc pak třicet jedna dní. Kupříkladu leden s únorem tak mají mít třicet dní, březen třicet jedna. Jednou za pět až šest let vznikne rok přestupný, což se hravě vyřeší přidáním tzv. extra týdne na konec prosince, který tak bude mít 38 dní. :-) Výhodou pak má být skutečnost, že jednotlivá data připadnou vždy na stejný den v týdnu. Např. Štědrý den tím pádem bude už navždy řekněme ve středu, což bude jistě zajímavé dejme tomu pro Rusy. :-) No a pak už tedy nic nebrání ani tomu, aby třeba celý rok bylo 1. dubna a máme vystaráno. Veškeré zprávy (nejen) ze světa pavědy můžeme už tak navždy brát s humorem. Humor je totiž to jediné, co nám ještě brání v tom, abychom ze stavu věcí na tomto světě nezešíleli...

   Přeji všem veselý poslední den v tomto roce a vše nejlepší do roku 2012. A společně doufejme, že Silvestr nebude už navždy 13. prosince v pátek.

Tak, Milko, a máš to spočítané! Hodně prdíš, půjdeš na porážku! :-)
P.S. Dovoluji si všem navrhnout, aby si včas poznamenali třeba tento recept. To víte, pokyn k jeho odstranění může dojít kdykoliv. :-) Tak dobrou chuť!

3 komentáře:

  1. No jo, na jihu Čech, tam byly vždycky hlavy... :-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Milion bodů za článek.

    Marně přemýšlím nad smyslem tohoto výzkumu. Copak nejsou jiné (skutečně závažné) věci, které by stály za to, aby jim vědci věnovali pozornost? A nejen oni?

    Je s podivem, že nám společnost skoro "nařizuje", co máme jíst, vyvíjí na nás nemalý tlak, ale že by pro nás něco udělala, to postrádám. Naši zákonodárci vyhazují peníze za hlouposti, ale skutečně potřebné věci (finanční částky) se stávají nedostupným artiklem. Asi je lepší si platit nesmyslné kancelářské myšky, vždyť proč by pomáhali sociálně slabým, že?

    Takhle se rozhazují penízky. Neustále snižují sociální dávky (viz. příspěvek autora o paní Zuzaně), ale z lidí by nejraději stáhli kůži. O tom vypovídá i daňová reforma! Měli by se stydět!!!

    Moc děkuji za recept. Naštěstí nejsem poslušná ovečka, baštím, co mi chutná a nenechám se nikým omezovat. Takže podobné recepty vítám.

    Ráda bych všem popřála krásný vstup do dalšího roku, hodně zdraví, štěstí, málo pláče, velkou trpělivost a co nejméně starostí. Autorovi tímto děkuji za jeho příspěvky. K uvedenému přání připojuji i mnoho pozitivních zpráv, na které by mohl reagovat. Ale vzhledem k našemu státu, lidské hlouposti .... Čert ví, nicméně naděje umírá poslední.

    Čtenáři, vám všem přeji hodně odvahy. Odvahy nejen v životě, ale i na těchto stránkách. Velmi často se setkávám s vašimi názory nad těmito příspěvky. Ale marně je hledám v komentářích. Proč o tom nediskutovat? Nebojme se a pišme, co si skutečně myslíme. Vždyť každý z nás má svůj názor. A blbcem je přece jen ten, kdo jde jako slepá ovce za stádem. Krásný rok 2012. Ať je lepší než ten minulý!!!
    Linda

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji pravidelné čtenářce Lindě za její komentář a přání. A nejen za ten dnešní, ale za všechny komentáře od počátku existence tohoto blogu. Myslím, že mohu Lindu směle prohlásit za nejaktivnější čtenářku, za což Lindě náleží velké díky. Přeji úspěšný rok 2012!

    OdpovědětVymazat