pondělí 2. února 2015

Jak je to s ledničkami?

   Tu a tam mi taky v e-mailové schránce přistane. Mail, který tvrdí, že ti, jejichž jméno se nesmí vyslovit, dostávají vysoké sociální dávky, rozličné příspěvky, že je o ně zkrátka pečováno jako v bavlnce. Nešířím takové e-mailové zprávy dál. Ne snad proto, že bych jejich obsah považoval nutně za blud, ale jednoduše proto, že tzv. řetězové e-maily nešířím z principu.

   Hejťáci z HateFree Culture se však rozhodli oblažit nás svými sluníčkovými paprsky a vysvětlit nám, že nic z těchto e-mailových zpráv není pravda, že všechno je to jeden velký hoax, rozumějte blábol. Na pravou míru tak uvádějí tvrzení, že Cikáni dostávají ledničky zdarma, stejně jako se snaží vyvrátit, že například pětičlenná rodina si tak může přijít až na 30 tis. Kč měsíčně (díky sociálním dávkám). To všechno je prý jedna velká lež. Odporná lež z kláves ještě odpornějších rasistů. Na pomoc sluníčkům přispěchala Kateřina Beránková, tisková mluvčí úřadu práce, která dokázala vyrobit mlhu takové kvality, že by se za ni nemusel stydět ani rybník Brčálník.


   Podívejme se tedy, jak se věci ve skutečnosti mají. V celku přehledný seznam sociálních dávek a podmínek pro jejich vyplácení nám poskytuje Integrovaný portál Ministerstva práce a sociálních věcí ČR v sekci sociální tématika. Z něj vyplývá, že občan bez (dostatečného) příjmu má nárok na celou řadu dávek. Od pravidelných dávek pomoci v hmotné nouzi, kde spadá příspěvek na živobytí či doplatek na bydlení, přes pravidelné dávky státní sociální pomoci, jako je kupříkladu příspěvek na bydlení, až po jednorázové dávky, které jsou určeny k řešení mimořádné životní situace. Ano, správně, například k nákupu ledničky.

   Vezměme si tedy -jako modelový příklad- onu zmíněnou pětičlennou rodinu. Dva dospělí, oba evidovaní na úřadu práce, tři nezletilé děti ve věku 5, 8 a 16 let. Myslím si, že nijak mimořádný případ, pro jistou skupinu obyvatelstva naopak situace přímo typická. Nač taková rodina má nárok? Zde pěkně přehledně:

1. Příspěvek na živobytí v celkové výši 12.300,--Kč. Rozepsáno na jednotlivé členy rodiny: první dospělý 3.140,--Kč, druhý dospělý 2.830,--Kč, dítě ve věku 5 let 1.740,--Kč, dítě ve věku 8 let 2.140,--Kč, dítě ve věku 16 let 2.450,--Kč, tj. celkem 12.300,--Kč. K příspěvku na živobytí lze dále přiznat příspěvek na dietu, k čemuž je nutné doložit potvrzení ošetřujícího lékaře.

2. Příspěvek na bydlení + doplatek na bydlení. Příspěvek na bydlení pokrývá část nákladů na bydlení, doplatek na bydlení pak řeší zbývající výši nákladů na bydlení - to vše až do výše oprávněných nákladů na bydlení rodiny. Pokud ona pětičlenná rodina žije v Praze, kde má pronajat byt, může součet těchto dvou dávek dosáhnout výše až 18.674,--Kč. Žije-li taková rodina v Ostravě, pak je to až 15.283,--Kč. Výši jsem si ještě telefonicky ověřil na informačním centru úřadu práce - potvrzeno. Tento typ dávek tisková mluvčí úřadu práce Beránková ve svém horečnatém objasňování cudně opomenula.

Už v tomto okamžiku jsme se dostali na oněch údajně nemožných 30 tisíc korun českých měsíčně. Ale výčet dávek rozhodně není konečný.

3. Mimořádná okamžitá pomoc až do výše 31.400,--Kč na osobu ročně. Dle pravidel pro poskytnutí mimořádné okamžité pomoci lze tuto dávku poskytnou například "na úhradu nákladů spojených s pořízením nebo opravou nezbytných základních předmětů dlouhodobé potřeby" (= např. ledničky).

Dávky existují ještě další a další, ale myslím si, že pro náš modelový příklad je to již v této chvíli dostatečně názorné.

Resumé: Cikáni mohou dostat a dostávají ledničky zdarma. Měsíční sociální dávky pro pětičlennou rodinu mohu dosahovat a dosahují výše i 30 tisíc korun českých. Ani jedno z těchto tvrzení není hoaxem, ale prostou realitou.

   Není samozřejmě vyloučeno, aby tytéž dávky obdržela i rodina rasistických gadžů. Jistě tomu tak je. Doporučuji však návštěvu úřadu práce například v takové Ostravě. Tam chvíli sledujte, jak se chovají Cikáni, jak si pomocí sprostých nadávek a třískání do stolu dovedou vyřvat všechny dávky do poslední koruny. Jak po svém vulgárním výstupu v kanceláři ustrašené úřednice chvátají k pokladně s poukázkou na hotovostní výplatu dávky. Možná také zahlédnete invalidního důchodce - odporného rasistického gadžu - o berlích, kterak je vyváděn ochrankou, protože si šeptem dovolil upozornit, že mu tatáž úřednice, teď už odvážná hrdinka, při výpočtu sociální podpory opomenula zohlednit jeho zdravotní stav.

   Pěkný sluníčkový den!

Žádné komentáře:

Okomentovat