neděle 28. prosince 2014

Regulační obsese

   Původně to byl pouhý příspěvek na Google+ a FB (09.08.2014), ale natolik se mi povedl, že jej prostě musím zvěčnit rovněž na blogu! :-)

   Zdánlivě nesouvisející témata. Domácí porody a kouření v restauracích. A přece mají jedno společné. Tedy kromě toho, že teď hýbou tím českým světem. Ač si každý může vybrat, zda bude rodit v porodnici nebo doma, ač si každý může zvolit, zda navštíví kuřáckou nebo nekuřáckou restauraci, odpůrci obojího mají jasno - zakázat! Zakázat domácí porody, zakázat kouření v restauracích.

   Ještě jsem se ovšem nesetkal se žádným podporovatelem domácích porodů, který by volal po zákazu porodnic. Navzdory tomu, kolik porodů tam bylo zpackáno, kolik novorozeňat či maminek tam zemřelo. Stejně tak neznám kuřáka, který by řval po zákonné normě zaručující mu právo na kouření u piva. Navzdory tomu, že kouření je zcela legální.

   Proč lidé chtějí zakazovat něco, co je nijak neohrožuje? Proč jim vadí domácí porody, když mají na výběr desítky porodnic? Proč jim vadí kuřáci u piva, když mají na výběr stovky a tisíce nekuřáckých restaurací? A když otevření restaurace je projevem svobodné vůle majitele, nikoliv povinnost, nikoliv veřejná služba? Jsme na tom opravdu tak zle, že touha ovládat jiné je takto silně zakořeněna v hlavách lidí?

   Setkal jsem se tady dokonce s nekuřáky, kterým by nestačilo ani zakázat kouření v restauracích. Oni by dokonce zakázali otevřít soukromé kuřácké kluby, ve kterých by se podávalo jídlo. Čili i tam, kde zkrátka a jednoduše nemají co pohledávat, protože soukromý kuřácký klub, by chtěli diktovat pravidla. Prostě kouřit u jídla se nebude a basta. Protože oni to nechtějí. Možná by rádi zakázali i kouření u domácí nedělní večeře, protože oni nechtějí, aby se u jídla kouřilo. Nikde!

   A tak trošku přemýšlím, jestli není na čase vytvořit novou psychiatrickou diagnosu. Regulační obsese by to mohla být. Jo, to je ono. Léčba by ovšem byla jednoduchá. Trocha studené vody by to mohla srovnat. 

Žádné komentáře:

Okomentovat