čtvrtek 28. dubna 2011

Globální bláznění?

   Globální bláznění ...... tedy pardon, "globální oteplování". Jedno ze skutečně "horoucích" témat současného světa. Věda má v tomto směru jasno. Globální oteplování je nesporným jevem, stejně tak, jako je nesporná jeho příčina. Kdo by snad tvrdil něco jiného, je blázen. A být o pár století méně, šup s ním na hranici. Ať si toho tepla taky užije...

   Jenže ... Skutečně zažívá naše rodná planeta něco, co by se dalo nějakým způsobem napasovat do onoho všemi pády skloňovaného globálního oteplování? A především, pokud na předchozí otázku odpovíme ano, je příčina tohoto jevu tak jasná? Nebo je všechno úplně jinak?

   V prvé řadě je potřeba předeslat, že odpůrci teorie globálního oteplování (protože nic jiného, než teorie globální oteplování není), nepopírají významný vliv člověka na naší modrou planetu. (Termín modrá planeta a jeho podoba s části názvu jisté knihy je čistě náhodná. :-)) Jistě, dnes a denně vidíme, co všechno již člověk stačil zničit. Vidíme hromady odpadků, vidíme (doslova) a dýcháme městský smog, když ne na vlastní oči, tak alespoň v televizi můžeme zahlédnout řeky plné mrtvých ryb, pustiny po vytěžených lesních porostech,... Nic z toho odpůrci globálního oteplování nepopírají. Neexistuje totiž žádné rovnítko mezi odpůrci této teorie a popíráním ničení životního prostředí a vlastně i života jako takového. To jen zastánci zvyšující se teploty a zejména pak příčin tohoto jevu, se pokouší takovou nálepku vylepovat, kdykoli jen vidí příležitost.

   Odpůrci globálního oteplování totiž říkají jediné: Že je potřeba se zamyslet, zda CO2, tedy oxid uhličitý, má skutečně významný vliv na teploty na naší planetě. A zda tedy všechny ty "emisní povolenky", obchod s emisemi, regulace, Kjótský protokol a já nevím co všechno ještě, nejsou jen ničím jiným, než nehorázným plýtváním času a především pak peněz. Peněz, kterých se tolik nedostává jinde, peněz, které by mohly posloužit k řešení skutečných a vážných problémů. A především pak peněz, které by mohly zůstat v kapsách daňových poplatníků.

   Myslím si, že dané téma je natolik zajímavé a svým rozsahem natolik významné - vždyť zasahuje do našeho každodenního života (EU přece ráda reguluje) -, že stojí za úvahu. A myšlení snad tolik nebolí :-)

   Pokud bude mít čtenář zájem se o odpůrcích teorie globálního oteplování, kteří se označují jako "skeptici", či "klimaskeptici", o jejich postojích a názorech něco více dozvědět, dovolím si ho odkázat na rubriku "Klimaskeptik.cz", kterou nalezne v levém sloupečku tohoto blogu. Jen poznamenávám, že na těchto webových stránkách nemám žádný podíl, jakož ani žádný důvod, abych tyto stránky propagoval. Tedy vyjma jediného důvodu, za to však důvodu podstatného: totiž touhy po neustálém hledání, přemýšlení a utváření si názoru.

   Přeji hezký a úspěšný den!

ilustrační obrázek

Žádné komentáře:

Okomentovat