sobota 14. května 2011

Věštím, že nerozumu bude stále dost

   Dne 11. května 2011 zasáhlo jihovýchod Španělska zemětřesení, přičemž otřesy dosáhly síly 5,3 stupně. Zemětřesení si, bohužel, vyžádalo oběti na životech. Více informací nalezne čtenář např. zde: Španělsko zasáhlo zemětřesení, zabilo osm lidí (iDNES.cz).

   Vzápětí po této katastrofě se počaly ozývat hlasy, které poukazovaly na údajnou předpověď Raffaela Bendandiho. Podle - znovu zdůrazňuji, že údajné - předpovědi tohoto vědce, který zemřel před třiceti lety, mělo však zemětřesení toho dne zasáhnout Řím. Více informací: Římané prchají před zemětřesením, děsí je věštba mrtvého šarlatána (iDNES.cz).


    Ani skutečnost, že je zpochybňována samotná předpověď, jakož ani fakt, že k zemětřesení došlo na zcela jiném místě, nezastavila zastánce "věštění" ve vytrvalé a všemožné obhajobě této předpovědi. Skutečnost, že k zemětřesení došlo na zcela jiném místě pak tito obhájci považují, vzhledem ke vzdálenosti Říma od místa katastrofy, za toliko "drobnou" chybu.

   Připusťme tedy na okamžik, že ona předpověď skutečně existovala. Mohli bychom pak tvrzení Raffaela Bendandiho považovat opravdu za vyplněné proroctví? Zastávám zcela jednoznačný názor, že nikoliv. A hned vysvětlím, proč.

   Seizmická aktivita na naší planetě je sledována a zaznamenávána již poměrně dlouhou dobu. A co můžeme ze statistik zemských otřesů zjistit? Například ten fakt, že zemětřesení s magnitudem 5,0 až 5,9 (tedy takových, které nyní postihlo i Španělsko) je průměrně 1 319 ročně. Tedy několik takových zemětřesení denně! Zdroj: USGS.

      Z uvedeného faktu tedy vyplývá, že předpovědět výskyt takového zemětřesení v konkrétní den - byť třeba za 50 let - není v podstatě žádný problém. Nešlo by tak o žádné proroctví, ale v podstatě o holý vědecký fakt. Velmi náročné by naopak bylo předpovědět den, kdy se na zemi žádné zemětřesení dané síly nevyskytne. Pokud by někdo namítal, že zmíněná předpověď uváděla nejen konkrétní datum, ale též lokalitu, pak nezbývá než znovu připomenout, že co se místa výskytu zemětřesení týče, předpověď byla mylná.

   Je však, bohužel, již v povaze mnoha lidí využít jakoukoliv událost, ba i jakoukoliv tragédii, k hledání senzací (a také zisku). A tak můžeme předpokládat, že v těchto dnech - ještě více než kdykoliv jindy - budou se stránky bulváru (a nejen bulváru) plnit desítkami spekulací a věšteckých předpovědí. A "věštci" typu Vlastíka Plamínka mohou zase slavit hodování na nikdy nekončící lidské hlouposti...

   Přeji všem hezký den a dostatek zdravého rozumu!

                                      ilustrační foto

1 komentář:

  1. K tomuto článku není opravdu co dodat. Snad jen - lidská hloupost je nekonečná. V naší zemi se neustále hovoří o tom, že hodně lidí žije v chudobě (nebo na její hranici). Pokud by tomu tak bylo, tak by pořady těchto "exotů" neměly takový ohlas a nikdo by jim tam nezavolal. Jestliže tomu věříte a máte pocit, že oni to skutečně umí, tak bych možná měla nahlásit své telefonní číslo. V případě, že zavoláte, tak vám několikrát zapěji, zašplouchám vodou a zaplatíte jen běžný telefonní tarif :o))).

    Nevím, zda má smysl nějak komentovat předpovědi. Bylo jich přece tolik - kolik z nich se jich naplnilo? A přibývají další! Zmiňované konce světa v nenávratnu. Asi je lepší to brát "s rezervou".

    OdpovědětVymazat